طراحی سایت به صورت کدنویسی یا استفاده از CMS؟ کدام برای سئو بهتر است؟
از اولین سوالاتی که هر کارفرما یا هر متخصص طراحی سایتی ممکن است با آن مواجه شود این سوال است که اگر در آینده به دنبال سئوی سایتش باشد بهتر است از کدنویسی اختصاصی برای سئو وب سایت استفاده کند یا از سیستم های مدیریت محتوای رایج همچون وردپرس، پرستاشاپ و… بهره ببرد؟ در این محتوا می خواهیم در مورد این موضوع نکاتی را بیان کنیم.
قبل از پاسخ به این سوال بهتر است کمی با انواع روش های طراحی سایت آشنا شویم.
انواع روش های طراحی سایت:
به طور کلی 3 روش برای طراحی سایت وجود دارد:
- استفاده از سایت سازها
- استفاده از سیستم های مدیریت محتوا یا CMS
- طراحی اختصاصی سایت (کدنویسی شده)
فارغ از بحث سئو، اینکه از کدام روش برای طراحی سایت استفاده کنید مطلبی است که در این مقاله امکان پرداختن به آن را نداریم. اما این نکته مهم را بدانید که هر روش دارای هزینه ها و زمان طراحی متفاوتی می باشد و هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارا می باشد که توصیه می کنم حتما قبل از طراحی سایت در مورد آن تحقیق کنید.
اما از ساید سئو اگر بخواهیم یک نگاه دقیقی به این سه روش طراحی سایت داشته باشیم و اینکه کدام روش برای سئو سایت در آینده بهتر است به نکات زیر اشاره می کنیم.
کدام روش طراحی سایت برای سئو بهتر است؟
همان طور که اشاره شد در این محتوا فقط از دیدگاه سئو به روش های طراحی سایت می پردازیم و از جهت اینکه کدام روش برای بیزینس شما از جهات مختلف مناسب است نمی پردازیم.
سئو سایت سازها:
سایت سازها پلتفرم هایی هستند که برای عموم مردم طراحی شده اند که بتوانند بدون هیچ دانش فنی یک سایت آماده داشته باشند.
سایت سازها خود از روش های مختلفی برای طراحی سایت استفاده می کنند. برخی از آن ها بر پایه وردپرس سایت تحویل مشتری می دهند که در بخش سایت های طراحی شده با CMS به آن می پردازیم.
برخی از سایت سازها CMS مخصوص به خود را طراحی کرده اند. یعنی خودشان یک سیستم مدیریت محتوای آماده از صفر کدنویسی کرده اند و سایت ها را بر پایه آن پلتفرم به مشتریان تحویل می دهند. طبق تجربه اکثر این پلتفرم ها بدون دیدگاه سئویی طراحی شده اند و امکانات لازم را برای سئوی سایت های خود در اختیار مشتری قرار نمی دهند. بنابراین سایت هایی که با کمک این سایت سازها طراحی شده است نیازمند این مسئله هستند که مسائل سئویی مرتبط با کمک آن سایت سازها پوشش داده شوند که خود این مسئله ای بزرگ است که مشتریان را دچار چالش می کنند.
برخی از سایت سازها هم که تعداد کمی هستند سایت هایی که تحویل می دهند به صورت کدنویسی شده است که در بخش طراحی سایت های کدنویسی شده به نکات سئویی آن اشاره می کنم.
در کل اگر بخواهیم در مورد این روش نتیجه گیری کنیم، می توانیم این نکته رو بگوییم که اگر خواهان سئوی سایت خود در آینده هستید بهتر است از سایت سازها استفاده نکنید مگر در شرایط خاص. مثلا خودتان تیم فنی مخصوص را داشته باشید یا آن پلتفرم ویژگی ها و درخواست های سئویی شما را فراهم کند.
سئو سایت های طراحی شده با CMS ها:
در ابتدا یک تعریف از CMS داشته باشیم. CMS به سیستم های مدیریت محتوا گفته می شود که امکان طراحی سایت را بدون کدنویسی فراهم می کند.
در واقع شما با نصب این CMS ها بر روی هاست و نصب یک قالب می توانید یک سایت داشته باشید.
سیستم های مدیریت محتوا به انواع مختلفی تقسیم می شود. برخی مخصوص ایجاد فروشگاه اینترنتی هستند و برخی مخصوص ایجاد سایت های مجله ای و خبری. از مهم ترین CMS های موجود می توان به وردپرس، پرستاشاپ، مجنتو، اپن کارت، جوملا، دروپال و… اشاره کرد.
اینکه از کدام CMS برای طراحی سایت استفاده کنید به موارد مختلفی بستگی دارد، اما از نگاه سئو اگر به این موضوع بنگریم قطعا بهترین سیستم مدیریت محتوا از جهت سئو فرندلی بودن وردپرس می باشد.
مقاله مرتبط: بهترین پلاگین های سئو وردپرس
وردپرس توانسته به لطف ساختار اولیه درست از جهت سئو، پلاگین های مناسب برای سئو و فراوان بودن توسعه دهندگانش بهترین گزینه برای طراحی سایت از دید سئو باشد. اما ممکن است از سایر دیدگاه های بیزنسی مثل نوع بیزینس و نیازمندی های آن، وردپرس بهترین گزینه برای انتخاب نباشد.
اگر سایت مجله ای، خبری و شرکتی خواستید بدون شک به سمت وردپرس بروید. اما اگر یک سایت فروشگاهی دارید یا یک استارتاپی هستید که ویژگی های خاصی مد نظر دارین در انتخاب وردپرس محتاط باشید و سایر CMS ها را نیز بسنجید.
نکته ای که در سئوی سایت های وردپرسی وجود دارد این است که برای بسیاری از نیازمندهای سئو پلاگین های کاربردی طراحی شده است که نیاز شما را به یک فرد فنی کم می کند و باعث کاهش هزینه های راه اندازی کسب و کار می شود.
سیستم مدیریت محتوای پرستاشاپ مخصوص راه اندازی فروشگاه های اینترنتی می باشد. سئوی سایت های پرستاشاپی دارای نکات مخصوص به خود است. در یکی دو سال گذشته پرستاشاپ هم سعی کرده همانند وردپرس به صورت ایجاد ماژول های مختلف، نیاز کسب و کارها به سئو را پوشش دهد و تا حدی هم موفق بوده است. اما نکته ای که وجود دارد این است که هنوز با وردپرس فاصله دارد و همان ساختار اولیه مناسب سئو که CMS وردپرس در هسته خود رعایت کرده است، پرستاشاپ فاقد این ساختار اصولی می باشد که باعث می شود در آینده پروژه های سئو را با تهدید مواجه کند و برای رفع این چالش ها به یک توسعه دهنده حرفه ای پرستاشاپ نیاز خواهید داشت.
سیستم مدیریت محتوای مجنتو نیز دارای دو نسخه رایگان و سازمانی می باشد که در هر دو نسخه برای اینکه بتوانید به یک سئوی اولیه مناسب برسید باید تیم فنی خودتان را داشته باشید و یا با یک فرد توسعه دهنده مجنتو وارد همکاری شوید که در ایران توسعه دهندگان کمی در این زمینه وجود دارند و هزینه های آن ها بالا است.
در جمع بندی می توانیم بیان کنیم که سئوی سایت های وردپرسی از سایر CMS ها بهتر است. اگر سایت خبری و مجله ای و شرکتی می خواهید حتما از وردپرس استفاده کنید اما برای سایت های فروشگاهی استفاده ووکامرس، پرستاشاپ و مجنتو پیشنهاد می شود. اما اولویت اول ووکامرس و پرستاشاپ است.
سئوی سایت های کدنویسی شده:
سایت های کدنویسی شده، سایت هایی هستند که از اول به صورت اختصاصی و با یک زبان برنامه نویسی خاص کدنویسی می شود. یعنی هم سمت بک اند سایت که بخش مدیریتی سایت می باشد و هم بخش فرانت سایت که بخش ظاهری و سمت یوزر می باشد از صفر کدنویسی می شود.
نکته اول و مهم ترین نکته در سایت های کدنویسی شده این است که طبق تجربه شخصی خیلی از این سایت ها دارای مشکلات عدیده سئویی هستند. در بسیاری از این سایت حتی کوچکترین نکات سئویی هم رعایت نشده است که هر کدام از آن ها می تواند سئوی یک سایت را نابود کند.
نکته دوم سئویی در مورد سایت های کدنویسی شده این است که از کدام زبان برنامه نویسی برای طراحی سایت استفاده می شود. اینکه از چه زبانی بهره برده شود در انتخاب سرور و وب سرور سایت نیز موثر خواهد بود که می تواند چالش های سئویی خود را داشته باشد.
مسئله سوم در مورد سایت های کدنویسی شده وضعیت رندرینگ آن ها می باشد. بسیاری از سایت های کدنویسی شده مشکل در رندرینگ سایت برای موتورهای جستجو دارند و عملا محتوای این سایت ها توسط ربات های گوگل کراول نشده و دچار مشکل ایندکس هستند.
مسئله چهارم هم که بیشتر جنبه مالی دارد این است که هزینه این سایت ها بسیار بالاست و برای اضافه کردن هر قابلیت نیازمند صرف هزینه به توسعه دهنده می باشد. مخصوصا همان طور که بیان شد دارای مشکلات عدیده سئویی نیز هستند که برای رفع هر مورد باید هزینه جداگانه انجام شود.
در کل سایت های کدنویسی شده را فقط به کسب و کارهای بزرگی که نیازمند فیچرهای خاصی هستند یا استارتاپ هایی که پیاده سازی ایده آن ها با سایر روش ها امکان پذیر نبوده و حتما باید به صورت اختصاصی کدنویسی صورت گیرد توصیه می کنیم.
اما این نکته را توجه داشته باشید که کسانی که سراغ کدنویسی اختصاصی می روند حتما باید تیم فنی خود را داشته باشند یا با یک شرکت یا فرد فنی به صورت دائمی وارد همکاری شوند تا در رفع مشکلات سئویی و رفع مشکلات ظاهری و عملکردی سایت کنار آن ها باشد.
ما به عنوان یکی از شرکت های فعال در زمینه خدمات سئو در مشهد توانایی سئوی انواع سایت ها چه به صورت اختصاصی و چه به صورت cms های مختلف را دارا هستیم و پروژه های مختلفی را در این زمینه اجرا کرده ایم.
نتیجه گیری کلی مقاله:
اینکه برای سئو بهتر از کدام روش طراحی سایت استفاده کنیم بستگی به شرایط مالی و فنی و بیزنسی شما دارد. از سه روش بیان شده از دیدگاه سئو، وردپرس بهترین گزینه است اما اینکه از نگاه کسب و کار شما هم بهترین باشد جای بحث دارد. از دیدگاه سئو، اگر سایت مجله ای، خبری و شرکتی می خواهید به سمت وردپرس بروید در هر اسکیل و مقیاسی که بودید. سایت های محتوایی کوچک و بزرگ با وردپرس قابلیت اجرا را خواهد داشت. اگر فروشگاه اینترنتی کوچک و متوسط با روزانه 20 هزار بازدیدکننده و روزانه 200 الی 300 سفارش دارید باز هم وردپرس و پرستاشاپ می تواند جوابگو شما باشد. اما اگر ثبت سفارشات روزانه شما عددی بالاتر از 300 تاست می توانید به سمت یک فروشگاه اختصاصی بروید ولی ملاحظات سئویی که بیان شد و همچنین ملاحظات سئویی در عوض کردن یک پلتفرم مثلا از وردپرس به سایت اختصاصی را لحاظ کنید.